BLOG

ΠΑΡΑΤΑΣΕΙΣ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ

Παρασκευή 17 Νοεμβρίου 2023

Δεν δίνει νέα παράταση το ΥΠΕΝ

<< Σύμφωνα με την τελευταία απόφαση του ΥΠΕΝ που ανακοινώθηκε το Σεπτέμβριο, η διαδικασία υποβολής αιτήσεων στα προγράμματα «Εξοικονομώ 2023» και «Εξοικονομώ – Ανακαινίζω για Νέους», έλαβε δίμηνη παράταση, η οποία εξέπνευσε στις 15 Νοεμβρίου.

Πέρα από το φόρτο εργασίας λόγω προθεσμιών διαδικασιών και προγραμμάτων που έπρεπε να διαχειριστούν τα γραφεία των μηχανικών, μια σειρά από επιπλέον εμπόδια όπως π.χ. οι πλημμύρες που έπληξαν σχεδόν όλη τη Θεσσαλία καθώς και η δυσλειτουργία του Buildingcert, της πλατφόρμας των Ενεργειακών Επιθεωρητών και της έκδοσης των Πιστοποιητικών Ενεργειακής Απόδοσης, προκάλεσαν καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση των αιτήσεων, οδηγώντας ιδιοκτήτες και μηχανικούς στο να ζητούν να δοθεί νέα παράταση. Μάλιστα, την τελευταία στιγμή και συγκεκριμένα το βράδυ της 15ης Νοεμβρίου, τα προβλήματα στο Buildingcert επανεμφανίστηκαν μέχρι και τα μεσάνυχτα, μην αφήνοντας πλέον χρονικά περιθώρια για την επιτυχή υποβολή των τελευταίων αιτήσεων.

Στα προγράμματα τύπου «Εξοικονομώ», το κυριότερο κριτήριο για την παροχή νέας παράτασης από το ΥΠΕΝ είναι πάντοτε η εξάντληση του προϋπολογισμού βάσει του πλήθους των αιτήσεων. Στην τρέχουσα περίπτωση, τα δύο ανοικτά προγράμματα φαίνεται πως έτρεξαν με διαφορετικές ταχύτητες: Το «Εξοικονομώ – Ανακαινίζω για Νέους» υστέρησε σε αιτήσεις και δεν εξάντλησε τους διαθέσιμους πόρους ενώ το «Εξοικονομώ 2023», με τη ροή των τελευταίων ημερών, έπειτα και από τις τελευταίες ακυρώσεις/απεντάξεις αιτήσεων από το πρόγραμμα «Εξοικονομώ 2021», υπερκάλυψε τον προϋπολογισμό. Το ανοικτό ζήτημα που απέμεινε για το συγκεκριμένο πρόγραμμα δεν ήταν τόσο πρακτικό – οικονομικό αλλά κοινωνικό, κυρίως λόγω των ειδικών συνθηκών στη Θεσσαλία και δευτερευόντως λόγω της δυσλειτουργίας του Buildingcert, κατά τη διάρκεια των τελευταίων ωρών της διαδικασίας υποβολής αιτήσεων. Ουσιαστικά, πέρα από την εξάντληση των πόρων, ο Υπουργός κλήθηκε να αποφασίσει πολιτικά, το αν θα δοθεί ή όχι η παράταση, για κοινωνικούς λόγους.

Δεδομένου ότι ο Υπουργός ΥΠΕΝ κ. Σκυλακάκης για την παράταση που είχε ανακοινώσει το Σεπτέμβριο, είχε δηλώσει μεταξύ άλλων πως «…το κάναμε κοντά στην τελευταία στιγμή, για να πιέσουμε όσο γίνεται, ώστε όσοι ήταν έτοιμοι να κάνουν μια μικρή προσπάθεια και να καταθέσουν», ήταν αναμενόμενο πως θα εξαντλήσει πάλι όλα τα χρονικά περιθώρια. Έτσι, ανακοινώθηκε πριν λίγο η σχετική απόφαση του Υπουργείου, στην οποία δε γίνεται λόγος για καμία παράταση σε κανένα από τα δύο προγράμματα.>>

 

ΠΗΓΗ :B2GREEN

 

 

 

ΠΑΡΑΤΑΣΕΙΣ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ

Θέλετε να αναλάβουμε και ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΕΡΓΟ;